Když už jste v Římě, proč se na den nepodívat i do Neapole, navštívit Pompeje a vylézt na Vesuv? Zde se dozvíte, jak se tam dostat.

Na začátku našeho výletu (rok 2017), jsem prošla několik desítek stránek a hledala, jak se co nejlevněji dostat do Neapole. Od letadla, vlak a autobus jsem prošla všechno.


Letenka? No, jasně je to asi nejrychlejší způsob dopravy, ale ne zrovna levný.

Další alternativa byl vlak, ale bohužel jsme se nevyznaly v jejich jízdních řádů, které měly na webu. A také nás zarazily ceny. 20 euro za vlak jen tam pro jednu.

Autobus. Po dlouhém uvažování, jestli vůbec pojedeme nebo ne, jsme narazily na stránky společnosti Flixbus.cz, který jezdí i u nás. A tak jsme si řekli, proč ne. Za lístky jsme každá zaplatily 22 euro (tam i zpět).

Cesta do neapole


Autobus na nás čekal na autobusovém nádraží Autostazione Tibus. V blízkosti se nachází metro B Tiburtina. A je to jen pár metrů od nádraží. Na nádraží se nachází světelná tabule, kde si přesně najdete svůj bus. My jsme měly směr PONTENZA. K tomu abyste nastoupily potřebujete QR kód, který můžete mít i v mobilu přes aplikace Flixbus.


Cesta trvala asi 2 a půl hodiny, a utekla v celku rychle, protože jsme vyjížděly v 7 hodin z Říma. Byly jsme rády, že v autobusu mají zásuvky a wifi připojení, a můžeme ještě něco naplánovat.


Autobus nás vysadil u Stazione di Napoli Centrale. Hned vedle se nachází i Stazione di Napoli Centrale, kam poté zamíříme. Nenechte se jako my oblbnout přístroji na jízdenky na vlak. Hledejte nápis Circumvesuviana.

CESTA DO POMPEJÍ


Do Pompejí se dostanete příměstskou železnicí Circumvesiviana. Dostanete se k ní po schodech směrem dolů. Až při vstupu k vlaku si koupíte lístek u okýnka do Pompejí, někdy nazývané jako Pompei Scavi (Villa dei Misteri).



Lístek stál 2,8 eura na osobu. Pokračujte po schodech s davem na nástupiště. Vlak jel přibližně 40 minut. Pokud chytnete místa u okýnka, máte krásný výhled na celý Neapolský záliv, a i na Vesuv.

Autobus na vesuv


Pokud chcete jít na Vesuv, vypravte se tam ihned po odchodu z vlaku. Na Vesuv jezdí autobusy. Hned před nádražím jsou místní průvodci se stánky, a u nich si kupte lístek na autobus, který Vás odveze pod kráter. Lístek na autobus stál 8 euro (cesta na Vesuv a zpátky).

Průvodce v autobusu mluvil několika jazyky. Říkal, jak dlouho pojedeme a o Vesuvu. Autobus jel asi 1 hodinu.

Před vstupem na Vesuv autobus zastavuje, a v budově si musíte zakoupit lístek na Vesuv, stál 10 euro. Poté Vás autobus vysadí pod Vesuvem. Řidič nám dokonce ukázal čas odjezdu zpět dolů. (Zapamatujte si čas a Váš autobus).

VESUV


Na výstup, fotky a sestup dolů jsme měly něco málo přes 1 hodinu. A moc času to tedy není. Hned pochopíte proč. Klikatá cesta až ke kráteru, zabere celkem dost času. My jsme měly na zádech těžkej batoh, a k tomu všemu bylo děsný horko. Já jsem ještě cestou všechno kolem fotila.


V kráteru nečekejte bublající lávu. Můžete cítit síru. Můžete mít divný pocit, že to za chvíli bouchne 😊. Výhled na Neapolský záliv je překrásný. Cesta dolů, vypadala nebezpečněji než cesta nahoru. Nepodceňujte svůj čas odjezdu! Cesta autobusem dolů trvá méně než nahoru.

NÁVŠTĚVA POMPEJÍ


Kousek odkud, kde Vás autobus nechal je vstup do Pompejí. Vstupenka stojí 13 euro. V současnosti je pro veřejnost otevřená zhruba 1/3 Pompejí. Všichni jistě známe příběh Pompejí.

Vesuv vybuchl 24. srpna roku 79 a šlo o velmi silnou erupci. Mohutná erupce trvající tři dny způsobila, že město bylo pokrytou popelem sahajícím do výšky až 6 metrů. Nikdo, kdo se rozhodl zůstat v Pomejích nebo pozdě začal utíkat, nepřežil.

Ale díky výbuchu sopky, dnes můžeme vidět římské město, ulice, nádobí z kuchyní.

Při vstupu do Pompejí si vezměte mapu, ať nezabloudíte. Nedoporučím vám, co máte navštívit. Jen vám řeknu, že to ve mně zanechalo úžasný pocit a když se procházíte po pravé dlažbě staré 2000 let, dýchne na vás kus historie a příběhy lidí, které jsou tu ukryté na každém rohu. Co asi musely prožívat poslední rok, den, několik málo hodin před jejich smrtí. To je asi nepopsatelné a asi se to nikdy nedozvíme.

My jsme neprošly ani čtvrtinu toho co tu je. Ale jednu věc Vám doporučím navštivte Teatro Grande. Je to naprosto krásné divadlo, a dýchne na vás opět duch historie. A navíc je tu krásně vidět Vesuv. V místním obchůdku si můžete koupit pohlednice i knihu Pompeje v češtině asi za 12 euro. Já jí mám doma, můžu jen doporučit. Pěkná vzpomínka na Pompeje.

Zpět do Neapole se dostanete ze stejného nádraží jako jste ráno přijeli.

Pokud budete chtít Vesuv a Pompeje navštívit v jednom dni, vyhraďte si na to celý den.